O meni

Sem Viktorija Šušteršič, specializantka psihodinamske psihoterapije.

Po letih dela v osnovnem poklicu sem se odločila slediti klicu za pomoč ljudem in začela kot prostovoljka delati na zaupnem telefonu za pomoč ljudem v stiski Samarijan. Tam sem se seznanila s psihoterapijo in takoj ugotovila, da je to pot, po kateri si želim nadaljevati. Tako sem dokončala štiriletni študij, ki obsega propedevtične – uvodne vsebine na Fakulteti Sigmunda Freuda v Ljubljani in študij na Inštitutu za psihodinamsko psihoterapijo Ljubljana (720 ur uvodnih in specialističnih vsebin, 200 ur osebne izkušnje pri učnem terapevtu in 375 ur skupinske psihoterapevtske izkušnje).

Udeležila sem se dodatnih izobraževanj s področja čuječnosti, partnerskih odnosov, samoraziskovanja, dela s sanjami, TRE (trauma release exercises) in študijskih dni SKZP. Sem članica SKZP (Slovenska krovna zveza za psihoterapijo) in EZPPS (Evropsko združenje psihoanalitičnih pristopov Slovenija). Trenutno sem v procesu pridobivanja certifikata ECPP (Evropsko združenje psihoanalitičnih pristopov).

Moj pogled na psihoterapijo

Kot bistveni del študijskega procesa in osebnostne rasti imam tudi lastne izkušnje iz individualne in skupinske psihoterapije. Svoj terapevtski in študijski proces lahko opišem kot potovanje k sebi in hkrati k drugemu, neprecenljivo izkušnjo, ki me je spremenila v samem bistvu. V tem delu vidim globok smisel in poslanstvo, ki me osebno neizmerno bogati, odkriva nove svetove, pa tudi izziva k neprestanem učenju in rasti.

Psihoterapijo vidim kot podporo v težkih okoliščinah, saj se lahko znajdemo v situaciji, ko se o svojih težavah ne moremo odkrito pogovoriti z nikomer. Če jih lahko zaupamo nekomu v sočutnem in varnem okolju, pogosto rane, ki nas razjedajo od znotraj, izgubijo svojo moč.

Prav tako nam psihoterapija pomaga pri tem, da ozavestimo notranja dogajanja, spoznamo sami sebe, svoje želje, vrednote, prepričanja in čutenja, da lahko zaživimo v skladu z njimi.